Tuesday, February 8, 2011

Immuniteetti

Olen koko uintiurani kärsinyt heikosta immuniteetista. Järjestäen lähes kaikki pääkisat olen uinut joka toipilaana tai kipeänä. Pari kertaa on muuten tullut uitua kuumeessa suomen mestaruuskin. En ole varmaan koskaan ennen kautta 2010-2011 uinut yli kuuden viikon jaksoa jossa ei olisi ollut poissaoloja sairauksien takia. Syitä tähän on monia, mutta itselläni tyypillinen urheilija kompleksi: “Reenataan kunnes on kuumetta”, uimahallin kloori ja suoliston huono kunto on varmaan ollut suurimpana syynä. Myös jatkuva antibioottikuurien syonti varsinkin ilman probiootteja aiheutti kierteen jossa ainoa keino pysyä terveenä oli syodä antibiootteja jatkuvasti, jopa 10-12 kuuria vuodessa!!
Viimeisempänä todellisena vitsauksena oli jatkuvat keuhkoputken tulehdukset 2008-2009 kautena, jolloin taisin reenata 11 kuukauden aikana ehkä noin 5-6 kuukautta kunnolla. Uin muuten ennätyksen pintaan sekä 200 että 100 metrillä ja 50m paransin ennätystä sekunnin (tietenkin jo kielletyllä puvulla), keho on ihme kapistus... Tällöin oli jo saanut suoliston kuntoon viljattomalla dieetillä, mutta ruokavalio oli edelleen kaamea, hyvin suuri osa kaloreista tuli maitotuotteista joilla yritin korvata pastan pois jättämisen tuomaa aukkoa kaloreissa. Kuulin muutamalta urheilija tutulta kuinka heille oli suositeltu maidotonta ruokavaliota liman erityksen vähentämiseksi, mutta syystä tai toisesta en ollut valmis sitä itse kokeilemaan vaikka olin jo todennut viralliset suositukset hyvin kyseenalaisiksi. Onneksi kuitenkin Rajakylän Matin kautta tutuistuin Halmetojan Jaakkoon ja Lehtolan Mikkoon, jotka totesin puolen tunnin kahvittelun jälkeen todellisiksi “tietäjiksi”. Heidän viestinsä oli että maito ei ehkä ole se paras juttu maailmassa ikinä (suora lainaus). Kyseisen kahvihetken jälkeen olen sairastanut yhden keuhkoputken tulehduksen, ja senkin syyt ovat tiedossani.
Kun pääsin eroon kahdesta suurimmasta ongelmakohdasta ja tie omaan ajatteluun ja opiskeluun oli auki on työkalupakkiin kertynyt erilaisia keinoja parantaa immuniteettia ja hoitaa sairautta jos semmonen sattuu päälle. Tällä hetkellä tilanne on se että tuntuu että mikään virus/bakteeri ei tartu enää millään muhun. Koko viimeisen 5 kuukauden aikana on ollut yksi tilanne jolloin tunsin tulevani kipeäksi ja sen sain haltuuni 10 tunnin aikana. On muuten hieno fiilis, kun ei enää tarvi ressata onko tarpeeksi vaatteita päällä, voinko kätellä kaikkia ihmisiä jne. En usko että onnella on mitään tekemistä tämän kanssa, vaan kyse on ollut jatkuvasta tiedonhankinnasta ja strategioiden hionnasta. Minusta tuntuu pahalta kun niin moni urheilija on kipeä pääkisojensa ajan tai kun koko kausi kaatuu pitkään sairastelu jaksoon. Joskus sille ei varmaan voi mitään, mutta suurimman osan ajasta kyse ei ole epäonnesta vaan valmistautumisen heikkoudesta ja valitettavasti tiedon puutteesta.
Listaan alle minun mielestäni tärkeitä asioita immuniteetin parantamiseksi:

1. Ole avoin kaikelle! En olisi edes vuosi sitten kuvitellut juovani pakuri teetä tätä tekstiä kirjoittaessani. Kuulin pakurista       ensimmäistä kertaa Rajakylän Maralta mäkelänrinteen parkkipaikalla kun hän kertoi juovansa loissienestä tehtyä teetä.   “Jumalauta, sää oot sekasin” taisi olla vastaukseni ja ehkä hieman nauroin sisimmässäni. No, sanoisin että juuri  lääkinnälliset sienet ovat olleet “se” viimeinen palapelin pala minulle. Tämä vain osoittakseni että jos haluat tuloksia on  uskallettava kokeilla mitä oudoimpia juttuja avoimin mielin ja päättää itse toimivatko ne.

2. Panosta ruokavalion laatuun. Liiku kokoajan kohti puhtaampaa, alkuperäisempää ravintoa kohti äläkä pidä ennakkoluuloista kiinni, muista että vaikka jokin asia voi hetkellisesti parantaa suorituskykyä (piristeet, urheilujuomat) niin pitkällä aikavälillä niiden vaikutus immuniteettiin ja sitä kautta harjoittelun systemaattisuuteen voi olla negatiivinen. Opiskele ja kysy tarvittaessa apua henkilöiltä joita pidät asiantuntijoina ja arvioi toimivatko heidän suosituksensa oikeasti.
3. Pidä lepopäivä kun oikeasti sitä tarvitset. On paljon parempi pitää yksi lepopäivä pienessä nuhassa kuin olla viikko kuumeessa. Tiedän että se on vaikeaa, mutta kun oikeasti ajattelet asiaa se on ainoa oikea ratkaisu. Keho kyllä kertoo aina mikä on parasta, sitä vain pitää oppia kuuntelemaan.
4. Pidä huolta riittävästä D-vitamiinin saannista. Suomen pimeässä ollessa lataisin vähintään 80mcg päivittäin ja kesäisin ottaisin kaiken auringonvalon iholle minkä pystyisin ja käyttäisin silti vielä lisää pilleripurkista.
5. Kasvata suoliston hyvää bakteerikantaa joko syömällä probiootteja tai hapatettuja ruokia kuten hapankaali, jogurtti jne. joka päivä. älä seuraa purkin kyljessä olevaa ohjesitusta vaan ota rohkeasti 3-6 tabua kerralla.
6. Kun sairaus puhkeaa, ota ensioireiden ilmaannuttua 1g c-vitamiinia kerran tunnissa  kymmenen tunnin ajan sekä sinkkilisää 2-3 kertaa noin 25-50mg kerralla samassa ajanjaksossa. Vältä “raskaita” ruokia, itselläni ainakin toimii siirtyminen täysin blendattuun ruokaan sairauden ajaksi.
7. HIFI: pakuri ja reishi. Näistä loytyy loputtomasti tieteellistä todistusaineistoa ja todella moni on huomannut saman kuin minä, lääkinnälliset sienet rokkaavat ja kovaa!!
Eetu

5 comments:

  1. 80 microa Deetä on ihan liian vähän. :) 250 alkaa jo kuulostamaan oikeelta. No tietysti se oikea määrähän selviää verikokeista.

    ReplyDelete
  2. Paino sanalla vähintään 80mcg. Lisäksi superkunto ei halua ottaa vastuuta suomen ekasta D vitskun myrkytyksestä :). Joo toi on kyllä niin helppo ja halpa testi että kaikkien pitäs käydä. Voisi optimoida hommaa ja oikeasti nähdä paljon D:tä tarvitsee. Paljonko ite otat Mara nykyään sillon kun et makaa alasti hietsulla.
    Itse vedän pari kertaa viikossa megmäärän eli joku 40 000IU.

    ReplyDelete
  3. Sillon kun olen terve, niin otan 20 000 IU (onko se nyt 500 microa) per päivä, mutta jos meinaa flunssa tulla, niin vedän 50 000-80 000. Sen huomaa heti. Kyllä itseäkin välillä vähän meinaa jännittää toi yliannostus, joten otan välillä jotain viikon taukoja tai jotain. :)

    ReplyDelete
  4. Aika tiukka annostus!! Oletko käynyt d testissä? Joo ekojen flunssa oireiden ilmaantuessa tulee vedettyä se 100000IU:ta pari päivää. Vaikee sanoa mikä toimii mutta ainakaan vielä en ole tullut kipeäksi.

    ReplyDelete
  5. Toinen kirjoittaja herää hiljaa näihin kommentteihin. Itse (Jaakko) olen ottanut 60-100mcg päivässä about 5pv viikossa keskitalvella ja kalsidioliarvot oli 199 nmol/l tossi helmikuussa. Sanoisin, että määrät ovat hyvin yksilöllisiä. Viitearvot taitavat olla 50-250 nmol/l. Jokaisen siis kannattaa käydä testauttamassa nuo arvot jos D vitskun syöminen arvelluttaa.

    ReplyDelete