Pitkästä aikaa allekirjoittanut on päässyt taas kisaamisen makuun. Puolitoistavuotinen kilpailukielto selkäkivuista johtuen on vihdoin ohi. Moni paikallaolija on saattanut huomatakin yleisen pirteyden ja iloisuuden naamaltani verrattuna edelliseen vuoteen. Kuluneesta vuodesta olisi monenmoista kirjoitettavaa ja tulen siihen varmasti palaamaan vielä myöhemmissä kirjoituksissa. Kuitenkin kisojen edetessä huomasin huomattavan määrän sairastumisia, valitettavasti totesin itsenikin olevan melko flunssainen kisojen toisella puolikkaalla. Heräsi kysymys urheilijoiden vastustuskyvystä ja sairauksien ehkäisemisestä kilpailujen aikana.
Kaikille on varmasti selvää, että usein sairastumiset iskevät juuri ikävimpään aikaan ennen kilpailuja tai kilpailuissa itsessään. Tähän varmasti on useita eri osasyitä kuten kehon herkistyminen kisojen alla sekä kasvavat stressihormonitasot jokaisen jännittäessä “Kuinka tulen pärjäämään?” Kun viimeistä kisapäivää on jäljellä puolet omasta 13 henkisestä joukkueestamme on joko vähän kipeänä tai täysin uintikyvyttömänä ainakin kuusi henkilöä. Kun lähes puolet joukkueesta on vähintäänkin flunssan kourissa on pakko ajatella “mikä meni vikaan?”. Oman tautini sain suurimmilta osin taisteltua pois parissa vuorokaudessa erinäisillä konsteilla jotka olen todennut hyväksi matkan varrella. Suuri sinkkikuuri heti ensioireiden ilmaannuttua, C- sekä D-vitamiiniannoksien nostaminen suurille tasoille sekä omana lisänä runsas propolisuutteen käyttö. Viimeisen ollessa suurimmalle osalle lukijoista täysin tuntematon tiivistän lyhyesti kyseessä olevan mehiläisten tuottama mehiläiskittivaha joka onkin “luonnon antibiootti”. Omaan kisakassiin ei valitettavasti enempää sairautta torjuvia tuotteita tullut, mutta vaikutukset näillä ovat olleet mielestäni mahtavat. Perjantai-iltana heikentynyt olo sekä runsas kurkkukipu vaihtuivat alle vuorokaudessa pieneen nuhaan ja pystyin uimaan lauantaina illalla 100m vapaauintia ihan kohtuullisesti.
Ihmisen vastustuskyvystä noin 80% on ihmisen suoliston luonnollisessa bakteerikannassa. (Good Germs, Bad Germs). Näin ollen on äärimmäisen tärkeää pitää oma suolisto mahdollisimman hyvässä kunnossa. Monen gurun sanoin, “ihmistä ei ole tehty sairastamaan”. Tällöin voimme kuvitella, että normaalissa tilanteessa kehoon ei tuon bakteeristo läpi ole tarkoitus päästä mitään sinne kuulumatonta. Kehon sisällä olevien valkosolujen (B- ja T-solujen) on tarkoitus varmistaa, että vahingossa läpi päässeet kutsumattomat vierailijat tuhotaan mahdollisimman nopeasti. Olisiko siis tärkeämpää panostaa vastustuskyvyn nostamiseen jo ennen kilpailuja nauttimalla runsaasti Pro- sekä prebiootteja, joka vahvistaisi vahvistuskykyä. Matkoille ihmiset ottavat lähes aina maitohappobakteeripurkin mukaan varmistaakseen ettei muuttuvalla bakteerikannalla ole haitallisia vaikutuksia. Vaikkakin Suomi on pieni valtio, niin SM-kilpailuissa kuitenkin jokainen urheilija sekä kannustusjoukot kantavat erilaista bakteerikantaa ja varmasti kantavat myös kasan haitallisia bakteereita mukanaan. Tämä urheilijajoukko voisikin siis olla se vieras maa johon matkustat.
Viimeisenä vaihtoehtona tietenkin täytyy olla nämä pienet “poppakonstit” johon urheilijan on turvauduttava valitettavan usein sekä kilpailuissa että kesken kauden. Apuina tähän voisivatkin olla jo yllä mainitsemani sinkki, C- sekä D-vitamiini sekä “hifistelijöille” tarjoamani propolis. Vakavissa tapauksissa tietenkin on turvauduttava mahdollisesti lääkäriin ja antibiootteihin, mutta allekirjoittanut on huomannut tämän vaihtoehdon usein vain kasvattavan sitä sairastelun noidankehää missä suuri osa urheilijoista on. Vaihtoehtoja toki löytyy useita ja suosittelenkin etsimään sitä sinulle parasta tapaa ehkäistä näitä tauteja, jotta ne vuoden tärkeimmät kisat eivät kuluisi sängyssä maaten. Useat valmentajat ja urheilijat luulevat että sairauksia ei voi ehkäistä tai hoitaa supernopeasti kuntoon jos ne iskevät, tämä ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa. Nykyisenä informaatio aikana keneltäkään ei pitäisi loppua keinot ainakin yrittää kasvattaa vastustuskykyään, pienellä netti tutkimuksella löytyy satoja strategioita, joita voi kokeilla.
Jaakko
No comments:
Post a Comment