Tuesday, April 26, 2011

Oheisharjoittelu

Reenaa ittes kuntoon projekti keskittyy lähinnä uintiin kuntoilumuotona, mutta kuntosali harjoittelun olisi hyvä kuulua jokaisen ihmisen harjoittelu ohjelmaan. Oikein tehtynä se ehkäisee vammoja, lisää liikkuvuutta, rakentaa luustoa, parantaa hormonitasapainoa ja tietenkin kaikkein tärkeimpänä, sitä suorituskykyä siellä vedessä. Lisäksi kuntosali parantaa itsetuntoa huomattavasti nopeammin kuin uintiharjoittelu, kehityksen voi tuntea joka treenissä ja jo muutamassa viikossa peilikin kertoo harjoittelusta. Uinti sen sijaan antaa pieniä kehittymishetkiä joka kerta mutta niitä on vaikea määritellä yhtä selvästi kiloina, toistoina ym.

Suosittelemme lämpimästi Personal Trainerin tai vastaavan valjastamista käyttöösi. Hän on oikea ihminen yksilöimään harjoitusohjelmaasi ja tunnistamaan lihasepätasapainot ja -heikkoudet. Seuraavissa videoissa esittelemme kolme varmaa liikettä lisätä tehoa uintiharjoitteluun. Liikkeissä oikeaan suoritustekniikkaan keskittyminen on kaikkein olennaista. Painoihin, toistomääriin ym. tuijottaminen kannattaa aloittaa vasta kun tekniikka on kunnossa. Jos kuitenkin iron game on sinulle jokseenkin tuttu meidän 20-30minuutin kuntosali uintia tukemaan näyttää tältä:

Lämmittely aerobisella laitteella 10min tai puntti uinnin jälkeen

2x15 molemmille käsille olkapään ulkokierto

3-4 x 8-12 ylätalja leveällä myötäotteella leuan eteen tai
3x max leuanveto samalla tekniikalla 

3-4 x 8-12 takakyykky

3-4 x 8-12 penkkipunnerrus

5min loppuverryttely aerobisella laitteella tai uintiharjoitus


Tämä olisi tarkoitus käydä läpi ainakin kerran viikossa. Kaksi kertaa viikossa olisi lähellä optimia mutta missään nimessä salille ei kannata samaa ohjelmaa lähteä tekemään kolmesti saman viikon aikana! Jos liikkeiden suoritustapa ei ole selvillä niin hyviä videoita löytyy tietenkin youtubesta sekä tämän viikon aikana myös täältä blogista Eetun suorittamana!

Jos rautakärpänen puraisee pahasti ja halua on käydä salilla useamminkin voit ottaa yhteyttä meihin (superkunto@gmail.com) niin voimme ainakin ohjastaa sinut oikeiden ihmisten suuntaan.


Jaakko ja Eetu

Monday, April 25, 2011

Kuntouimarin harjoittelusta

Reenaa ittes kuntoon projektin perimmäinen tarkoitus olisi saada ihmiset innostumaan uinnista lajina ja aiheuttaa ensi kesänä kansainvaellus uimarannoille uimaan! Makaamassahan siellä jo käydään, mutta harvemmin näkee kenenkään uivan. Samalla yritämme antaa ainakin joitain ajatuksia uintitekniikan parantamiseksi sekä keinoja fyysisen kunnon parantamiseen. Fyysinen kunto taas suoraan parantaa mentaalista tilaa, ehkäisee masennusta ja nostaa itsetuntoa! Win win!

Nyt kun käymme läpi eri uintitekniikoita haluamme sanoa muutaman sanan uintiharjoittelusta, harrastelijauimarin näkökulmasta. Kaikkein tärkeintä uintiharjoittelussa olisi miellyttävän ja helpon uintitekniikan löytäminen, kaikki muu on ainakin aluksi toissijaista. Kunto paranee tekniikkaharjoittelun myötä, toisensuuntainen yhtälö ei ole mahdollinen vaikka sitä esim. lasten valmennuksessa usein yritetäänkin. Kun hengitys ja liikeradat on saatu luonnollisiksi, uinti muuttuu niin paljon helpommaksi, että edes yli puolen tunnin mittaiset yhtäjaksoiset uinnit eivät tunnu missään, varsinkin kun sitä pohjaa on jo luotu tekniikkaharjoittelulla. 

Tekniikkaharjoittelu tarkoittaa käytännössä sitä, että kaikki tekeminen perustuu sen uinnin oppimiseen. Jos hengitys on suuri ongelma, harjoittele hengitystä jalat pohjassa ja ui kaikki uintisi hengittämättä. Tämä voi tarkoittaa vain 12 metriä mutta sen jälkeen voi kääntyä vaikka selälleen ja jatkaa potkujen harjoittelulla. Tai jos tilaa on niin voi vain pysähtyä, hengittää ja aloittaa uudelleen. Kun tunnet hengityksen ehkä onnistuvan tee tietoinen päätös että se on ainoa asia mihin tulet keskittymään seuraavat 20 metriä ja tiedosta myös että jos vaikka hörppäät vettä keuhkoihisi on sinulla mahdollisuus pysähtyä. Yksi treeni voi näyttää vaikka tältä

10x15m vu hengittämättä+10m su potkuja , tauko hengitysharjoituksia jalat pohjassa
10x25 vu täydellisellä hengityksellä, jos ei onnistu pysähdy ja aloita uudelleen
10x25 vu potkuja kyljellään, hengitys sivulta kuin vapaauinnissa
10x10m vu potkuja mahallaan+15m vu kädet mukaan, mutta muista potkut
10x25 käy läpi ne tekniikkaharjoitukset mistä pidit eniten ja ui ainakin viimeinen 25 m parasta vapaauintia ikinä!!

Yhteismäärää on turha laskea ja tuohon, kun pikku hiljaa lisäilee muita lajeja joukkoon, tulee harjoituksesta todella monipuolinen ja haastava. Kun uinti rupeaa sujumaan voi määrät kerrata vaikka kahdella eli uida 25m pätkien sijasta 50m pätkiä ja kun 100m alkaa sujumaan hyvin voi välillä kokeilla vaikkapa 400m matkauintia, jossa sitäkään kaikkea ei tarvitse tehdä samalla lajilla vaan voi sekoitella lajeja keskenään ja vaikka potkiakin.


Jaakko ja Eetu

Sunday, April 24, 2011

Vaparin hengitys

Koko vapaauinnin voi oikeastaan jakaa kolmeen tärkeään asiaan:


-Vartalon asento
-Potkut
-HENGITYS


Usein juuri tämä ihmisille kohtuullisen tärkeä toiminto on uinnin aikana hyvin vaikeaa. Yleensä jopa uintitekniikoiden oppiminen on mahdotonta koska hengitysliike ja toiminto rikkoo kaikkia muita liikkeitä liikaa. Joskus hengitykseen vedessä voi liittyä pelkotiloja ja alitajuntaista aistimusta vaarasta. Tärkeitä asioita on muistaa hengittää ulos (puhaltaa kuplia veteen) ennen pään liikettä sisään hengitykseen. Hengitysliike pyritään pitämään mahdollisimman pienenä, ja vartalon liikettä (rotaatio) mukailevana. 




Ensimmäisenä Jaakko yrittää liioitella pään liikettä hengityksessä






Seuraavassa Jaakko näyttää mallia oikeasta hengitystekniikasta. Pään liike on todella pieni ja huomaamaton vartalon liikkeen kanssa elävä.  Huomioikaa myös hapenotto molemmilta puolilta jonka kuuluisi olla niin harraste kuin kilpauimarien tavoitteena, sillä yksipuolinen hengitys altistaa lihasepätasapainolle, huonolle uintimekaniikalle ja sitä kautta vammoihin.










Jälleen kerran oiva tekniikka harjoite olisi uida liioitellun huonolla hengityksellä pätkä jonka jälkeen yrittää muuttaa hengitystä taloudellisempaan suuntaan.
Tässä superkunnon ensimmäiset ohjeet uintiin. Vapaauinnin oppiminen luo pohjaa muiden uintiljajien nopeammalle omaksumiselle. Toivottavasti videoista oli jollekkin apua, ja vastaamme mielellämme kaikkiin kysymyksiin joko blogipalauteen, sähköpostin tai facebookin välityksellä.
Ensi viikolla aloitamme selkäuinnin käsittelyn.




Jaakko ja Eetu

Saturday, April 23, 2011

Vaparin tekniikka

Noniin nyt paneudutaan vielä hieman lisää vapaauinnin tekniikkaan. Aiemmin käytiin läpi jo potkua ja käsivetoa. Usein kuntouinnissa suurin osa, ellei kaikki, työ tehdään käsillä ja jalat lähinnä raahaavat perässä jopa hidastaen uintia. Tarkoituksena seuraavassa harjoituksessa on yhdistää laadukkaat potkut uintiin. Harjoituksessa Jaakko aloittaa potkuilla ja jatkaa siitä matkaa uinnilla. Tarkoituksena on keskittyä vaihtoon potkuista uintiin. Potkujen olisi tarkoitus jatkua mahdollisimman samanlaisina koko ajan. Kiinnittäkää huomio potkujen laajuuteen ja nopeuteen käsivetojen alkaessa.








Käsivedossa kannattaa kiinnittää huomiota mahdollisimman luonnollisiin liikkeisiin. Turhan kulmikkaat liikkeet ja ääriasentoihin menevät liikkeet lähinnä kasaavat painetta mm. olkapäille ja saattavat näin aiheuttaa rasitusvammoja tai loukkaantumisia. Tavoitteena olisikin pitää kaikki liikkeet vartalonlinjan etupuolella. Näin vältetään "väärät" liikkeet, jolloin myös voiman tuotanto on huomattavasti tehokkaampaa. Ohessa pari videota, joissa näkyy käsivetojen liikelaajuudet. Kuten jo aiemmissa videoissa voi myös nämä kaksi videota yhdistää erilliseksi harjoitteeksi, jossa ensin tietoisesti tehdään vääriä ja kulmikkaita liikkeitä ja sen jälkeen muutetaan vedot pehmeiksi ja mahdollisimman luonnollisiksi parhaan oppimistuloksen mahdollistamiseksi.







Thursday, April 21, 2011

Vaparin potkut

Ensimmäinen juttu kaikessa uinnissa on pitää katse pohjassa. Eli aina kun näet vastakkaisen seinän on se sinulle palaute pään asennosta. Eli niska pitkänä pään annetaan olla vartalon jatkeena. Altaissa olevat pohjaviivat päättyvät T-kirjaimeksi noin metri ennen seinää, näin katsetta ei tarvitse nostaa edes ennen seinää, vaan käännös ja maaliintulo voidaan arvioida pohjaviivan T:stä.


Vapaauinnissa oleellista on pitää jalka rentona, ja pyrkiä saamaan liike lähtemään lantiosta. Polvi taittuu mahdollisimman vähän ja nilkka elää liikkeen kanssa, edistyneemmillä myös polvi elää liikkeen mukana hieman. Tavoite olisi saada jalka toimimaan kuin mato ongen vapa, liike lähtee lantiosta mutta energia liikkuu jalan läpi aaltona päättyen varpaiden kärkeen. Emme suosittele uimalauta potkuja kenellekkään koska niiden avulla ei varsinaisesti voi harjoitella uinnissa tarvittavaa potkua. Näin alkuun varsinkin kannattaa potku yhdistää mahdollisuuksien mukaan vartalon asennon ja kevyen potkurytmin harjoitteluun esimerkiksi näin:














Kuten videolta näkyy usein oppimista auttaa se että suoritus tehdään ensin tietoisesti väärin jonka jälkeen liikkeessä siirrytään "oikeaan" suoritustapaan. Usein ihmiset eivät tiedä tekevänsä virheitä, mutta tämäntyylisellä prosessilla voidaan omaa havannointikykyä parantaa.



Vapaauinnissa potkujen kuuluu parhammillaan elää käsivetojen tuoman rytmin mukaan ja tasapainottaa uintia. Eteenpäin vievistä (propulsiosta) voimista ei kunto uinnissa paljon tarvitse välittää, mutta juuri potkut ovat useimmiten ongelma monelle harrastelija uimarille. Ongelmia esiintyy kun erityisesti hengittäessä sekä ihan vain siinä kun kädet palautuvat veden pinnalta takaisin eteen. Tätä käsien tuomaa ongelmaa voidaan harjoitella mm. näin:
























Oleellista tässä on huomata kuinka mikään Jaakon kehossa tai edessä lepäävässä kädessä ei muutu toisen käden noustessa pinnalle. Kaikki ylimääräiset liikkeet kielivät epätasapainosta. Edistynyt versio tästä on se että pää nousee hengitykseen käden kanssa. Kättä ei tarvitse nostaa yhtä korkealle kuin Jaakko vaan aloittaa pienemmästä liikkeestä vain niin että tasapaino säilyy. Ainoa keino harjoitella tätä drilliä on liikkua pienestä liikkeestä isompaan ja keho ihmeellisesti oppii tasapanon kuin itsestään.

Wednesday, April 20, 2011

Vapari malli

Tässä pieni video siitä miltä vapaauinti lähes parhaimmillaan näyttää. Katsokaa erityisesti pään ja alaselän asentoa, potkujen keveyttä ja jatkuvuutta, käsien ja vartalon rullausta ja kevyttä kosketusta veteen. Ei ylimääräistä kikkailua korkean kyynerpään tai venytyksen muodossa.

Seuraavan kerran kun hyppäätte altaaseen huomatkaa kuinka vesi ympäroi kehoa joka puolelta ja liikkuessa sen läpi, voitte tuntea veden liikkuvan toiseen suuntaan. Tuntuu hyvältä!








Uinti harrastuksena


Noniin, nyt se alkaa!! Reenaa ittes kuntoon projektin ekat uintivideot tärähtävät eetteriin tämän viikon aikana! Uinti sopii lähes kaikille ja on loistava tapa aloittaa liikunta jos edellisestä hengästymisestä on jo kulunut aikaa. Lisäksi urheilijoille uinti tuo iskuvapaan ympäriston ja pakottaa liikuttamaan kehoa uudella tavalla (Rocky Balboahan sen jo tiesi).

Yleistä: plussat ja miinukset/haasteet

+Harrastuksena loistava
+Kohdistuu tasaisesti koko vartalolle
+Kehittää “tasapainoa” sekä vartalonhallintaa
+Haastava harrastus, kehittymismahdollisuuksia loputtomasti
+loukkaantumisriski pieni
+vähentää mahdollisesti erilaisia kiputiloja
+toimii loistavana lajina kuntoutukseen vammoista

-aloittaminen täysin tyhjästä voi olla hankalaa / epämiellyttävää aikuisena
-Ei luuliikuntaa, eli luille ei tule varsinaista rasitusta, tästäkin tosin tutkimukset ristiriitaisia
-Vesi elementtinä haastava ( ei ihmisen luonnollinen ympäristö )
-vaakasuora asento
-selkäuinnissa vielä selkä menosuuntaan
( suuri kloorimäärä sekä kylmä vesi, ainakin suurimmassa osassa Suomea )


Yleistä tekn:

Pään asento, niska pitkälle ja hartiat rentona (vrt kävely)
Katse pohjaan / selässä kattoon
Vartalon asento vedessä mahdollisimman virtaviivainen vastuksen vähentämiseksi
Potkut lähtevät lantiosta, polvet lähes ojennettuna rintauintia lukuun ottamatta
Rentous - jokaisen lihaksen jännittäminen vie turhaa energiaa ja tiputtaa vartalon kohti pohjaa
Hengitys- mahdollisimman rentoa ja luonnollista uintiliikkeisiin saumattomasti yhdistettynä
Luonnolliset liikeradat- kädet liikkuvat aina mahdollisuuksien mukaan vartalon etupuolella


Jaakko ja Eetu








Monday, April 18, 2011

Näkemystä

Omien näkemysten muuttaminen voi olla vaikein asia maailmassa. Me kasvamme ja opimme koko ajan. Jossain vaiheessa omaa maailmankuvaa luodessa tietyt asiat iskostuvat päähämme ja uskomme niiden olevan juuri niin, ilman poikkeuksia. Vaikka puhummekin usein urheilusta ja ravinnosta, voidaan sama asia todeta myös muilla elämän aloilla. Mielipiteemme politiikasta, uskonnosta ym. saattaavat olla hyvinkin jyrkkiä. Varsinkin suomalaisessa mielessä jokaisella tuntuu olevan vastaukset kaikkiin kysymyksiin. Omaa kantaa puolustetaan loppuun asti. Ei tulisi mieleenkään että joku muu voisi olla oikeassa. On tietenkin hyvä jos omistaa omia mielipiteitä, mutta varsinkin meidän erikoiskiinnostuksessa on oltava valmis muuttamaan katsontakantaa jatkuvasti. 

Omaa tietoutta kehitäessä on huomannut kuinka valtava määrä eriävää mielipidettä urheilusharjoittelusta tai ravitsemuksesta on olemassa. Onko suurin osa väärässä vai kaikki oikeassa? Nykyään informaatiota on tarjolla liiaksi asti. Meistä jokaisen tulisi kerätä informaatioähkystä asiat, jotka kuulostavat itsestä järkeviltä ja joihin on olemassa edes jotain todistusaineistoa. Tietoa tulisi kokeilla käytännössä niin itseensä kuin mahdollisuuksien mukaan muihin ja nähdä toimiiko se. Varmimman mielipiteen asiaan saa kun sitä on päässyt henkilökohtaisesti kokeilemaan. Kuitenkin on oltava valmis myöntämään riittävän ajoissa jos homma ei toimi, vaikka teoria kuulostaa hyvältä. Usein ihmiset takertuvat yksinkertaisilta kuulostaviin iskulauseisiin kuten “Määrä on kaikki kaikessa”, “Laatu korvaa määrän”, “tarvitaan 10 000 tuntia harjoittelua huipulle nousuun, “kypsennetty ruoka on myrkkyä” jne. Kukaan ei oikeasti tiedä esim. näistä asioista absoluuttisesti mitään. Tällaisten iskulauseiden taakse on turha piiloutua. He voivat kertoa omista hyvistä kokemuksista, muiden kokemuksista, tieteestä, mutta sitä, että se toimisi juuri sinun kohdalla he eivät voi taata. 

Meidän filosofiamme on aina katsoa ihmistä yksilönä ja löytää kullekkin persoonalle parhaat strategiat niin urheiluun kun ravintoon, kokeilun kautta. Yhdelle yksilölle hyvin toiminutta toimintatapaa ei voida välttämättä soveltaa kymmenelle muulle. Tavoitteemme on auttaa jokaista yksilönä. Maksimaalista suorituskykyä etsittäessä on rakennettava jokaiselle yksilölle oma polku kuljettavaksi. Emme pysty erottamaan ihmistä palasiin vaan asioita tulee aina katsoa suuremmassa mittakaavassa. Et halua luopua leivästä vaikka vatsasi sitä tarvisi, no etsitään paras leipä sinulle ja paras mahdollinen strategia leivän nauttimisen ympärille estämään vatsavaivat. Olet selkeästi kestävyystyyppinen urheilija, mutta haluat pärjätä voimannostossa, luodaan sinulle paras mahdollinen tapa ilmentää genetiikkaasi räjähtävässä voimasuorituksessa. Haluat vähentää stressiäsi mutta tehdä töitä 17 tuntia päivässä, on paljon asioita joilla voit vähentää stressiä mahdollisimman paljon. Aina kun on halu johonkin löytyy myös keino. Täytyy vain olla valmis kokeilemaan kaikkea ja hyväksymään se tosiasia että aina löytyy parantamisen varaa. 

Moni sanoo, että muuttuminen on hyvästä. Tämän lauseen realisoituessa omalle kohdalle, useille ihmiselle iskee paniikki. Muuttumiseen tai uuden kokeiluun ei ole valmiuksia tai halua. Vanhassa pitäytymisen tueksi otetaan lausahduksia; ”hyvinhän olen tähänkin asti pärjännyt” tai ”uusi on kuitenkin huonompi kuin nykyinen”. Hyvä on parhaan pahin vihollinen. Varsinkin urheilussa, ja mielellään elämän kaikilla osa-alueilla pitäsi suunnata kohti huippua tai optimaalisinta suoritustapaa. Omien kokemustemme perusteella olemme löytäneet itsellemme suhteellisen toimivan tavan ainakin ravinnossa ja kilpaurheilussa, silti voimme näissäkin päivittäin kehittyä. Muilta elämän osa-alueilta varmasti löytyy huikeasti vielä parannettavaa.

Ensin täytyy kartoittaa yksilön elämäntavat sekä tavoitteet, jonka jälkeen voimme räätälöidä jokaiselle optimaalisen rungon näiden tavoitteiden saavuttamiseksi. Näiden asioiden saavuttaminen vaatii paljon yhteistyötä ja yksilön avoimuutta.

Jaakko ja Eetu

Friday, April 15, 2011

Astmaa vastaan

Usein astmaa sairastavat urheilijat kärsivät siitä huomattavasti. Varsinkin omassa lajissamme, uinnissa, kylmä vesi, kloori sekä runsas rasitus johtavat siihen, että uimareiden keskuudessa astma on ennemminki sääntö kuin poikkeus. Astma on siis keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairaus. Se aiheuttaa keuhkoputkien ahtautumista, joka vaikeuttaa sisään- ja uloshengitystä. Astman aiheuttajiin kuuluvat muun muassa pöly, siitepöly, kylmä ilma sekä fyysinen rasitus. Astman oireita ovat yskä, hengenahdistus sekä hengityksen vinkuminen.

Astmaa hoidetaan yleensä urheilupiireissä erilaisilla inhalaattoreilla. Inhalaation avulla lääkettä hengitetään suoraan keuhkoputkien limakalvolle vähentämään tulehdusta. Tätä on pidetty yleisesti parhaana tapana hoitaa astmaa. Molemmat blogin kirjoittajat kuitenkin heivasit inhalaattorinsa roskiin ruokavalion muuttuessa. Syytä tähän haettiin laadukkaammasta ruokavaliosta sekä ylimääräisten myrkkyjen karsimisesta. Emme kumpikaan ole kärsineet astmasta ollenkaan viimeiseen vuoteen. Eipä olisi voinut uskoa, että jätkät, jotka pari vuotta sitten haukkoivat henkeään otettuaan kolme askelta talvipakkasilla, voivat nykyään tehdä mitä haluavat ulkona. Lenkki talvipakkasessa ei olekaan enää utopiaa.

Marylandin yliopisto teki viime vuoden lopussa tutkimuksen jossa todettiin kitkerien aineiden helpottavan astmaa huomattavasti paremmin kuin nykyiset astmalääkkeet. Tutkimusta tehtiin useilla eri aineilla ja tutkimustulokset hämmästyttivät tutkijoita. Alkuun tutkimustulos voi kuulostaa epäuskottavalta. Palataampa hieman ihmisen fysiologiaan. Ihmisen kielessä sijaitsevat makunystyrät aiheuttavat makukokemuksen ja lähettävät signaaleja aivoihin. Kitkeriä makuja havaitsevia nystyröitä on nyt löydetty keuhkoputkien limakalvoilta. Toisin kuin kielessä sijaitsevat nystyrät, nämä eivät lähetä aivoihin signaaleja, mutta reagoivat kitkeriin aineisiin rentouttaen keuhkoputkia. Kitkerien aineiden inhalointi tutkimuksessa rentoutti keuhkoputkia jopa kolme kertaa tehokkaammin kuin nykyiset astmalääkkeet. Aiemmin samankaltaisia tutkimuksia on tehty kahville, jonka on todettu rentouttavan keuhkojen limakalvoja. Uskottiin, että vaikuttavana aineena toimi kahvin kofeiini, todellisuudessa vaikutukset johtuivat kitkeryydestä.

Marylandin tutkijat olivat tutkimuksen jälkeen kuitenkin edelleen sitä mieltä, että kitkerien aineiden syöminen yksinään ei riitä oireiden poistamiseen. He uskoivat, että tämä antoi loistavat mahdollisuudet uusien, tehokkaampien ja halvempien astmalääkkeiden valmistamiseen. Itse en kuitenkaan täysin allekirjoita tätä faktaa. Omiin ja muiden kokemuksiin perustuen uskon, että kitkerien aineiden syömisellä voidaan parantaa tai ainakin helpottaa useita astman oireita. Toki omalla ja muiden kohdalla uskon myös viljatuotteiden sekä pastoroitujen maitotuotteiden poistamisen ravinnosta parantaneen astmaa huomattavasti. Raakamaidon on sen sijaan esitetty helpottavan astman oireita. 2007 vuonna tehty tutkimus, joka käsitti lähes 15 000 5-13 -vuotiasta eurooppalaista lasta, osoitti, että lapsuudessa juotu raakamaito saattaa ehkäistä astmaa ja allergioita. Yllättäen laktoosi-intoleranssista kärsivät ihmiset pystyvät syömään raakamaidosta valmistettuja tuotteita. Usein laktoosi-intoleranssista kärsivä henkilö on myös yliherkkä gluteiinille (viljan proteiinille) ja päinvastoin.

Kehottaisinkin nyt jokaista astmaatikkoa tutkimaan omaa ruokavaliotaan ja olemaan avoimin mielin pieniin muutoksiin ruokavaliossaan. Täydellinen ruokavalion muutos voi olla todella hankalaa monelle, mutta suosittelisin jokaista kokeilemaan jotain uutta ruokavaliossaan. Vain kokeilemalla uutta voi löytää sen itselleen varmasti parhaan ruokavalion. Kitkeriä ruokia ovat muun muassa edellä mainittu kahvi, raaka kaakao, sitrushedelmät, voikukka ja sen sukulaiset sekä mate- tee. Yleisesti ottaen useat alkuperäiset ja villit kasvit ovat kitkeriä sekä usein myös hyvin ravinnerikkaita. Näissäkin ruoissa suosittelen panostamaan hyvään laatuun. Taattua parantumista en voi taata, mutta todella monet ovat päässeet astmastaan lähes kokonaan pienillä ruokavalion muutoksilla.

Tiivistäen:

1. Lisää ruokavalioosi kitkeriä ruokia mahdollisuuksien mukaan.
2. Pidä taukoa viljatuotteiden syömisestä. Jos syöt jotain viljatuotteita, panosta laatuun.
3. Kokeile pastoroitujen maitotuotteiden tilalla raakamaidosta valmistettuja tuotteita.

Virkistävää kesäjuomista


Pientä virkistävää limppaa näihin aurinkoisiin kevätpäiviin! Voittaa kokiksen ihan koska vaan maussa ja fiilis juomisen jälkeen on omaa luokkaansa. Rohkaisen myös jokaista lukijaa viettämään hieman aikaa ulkona auringossa. Parasta aikaa kerätä vähän D-vitskua sekä raitista ilmaa!

Thursday, April 14, 2011

Lämmin tee

Viimeisenä smoothievideona lämmin tee. Kaikessa yksinkertaisuudessaan teepohjaan lisäsimme rasvoja muutamista eri lähteistä ja lopputulos oli aivan ihanan kermainen juoma. Videon viimeinen minuutti saa kyllä allekirjoittaneen nauramaan. Eipä sitä halunnut poiskaan leikata.




Vaikka videolla pohjana käytetään hyvin lääkinnällistä teetä, voi pohjaksi itselleen laittaa mitä tahansa lämmintä juotavaa.

Reenin jälkeinen smoothie

Eli nyt alkaa videoita tulemaan. Tällä viikolla olisi tarkoitus pari kolme smoothievideoo laittaa nettiin näkyville. Ensimmäisen smoothien tarkoituksena palautuminen harjoituksista. Ziljoona kertaa parempi vaihtoehto reenistä palautumiselle verrattuna mäkistä haettuun vehnäpullamonsteriin. Vaikka osa ainesosista saattaa kuulostaakin oudoilta tai on täysin tuntemattomilta, pitäisi videosta käydä selvästi esille mitä kaksikko haluaa harjoituksen jälkeen - rasvaa! Lähde siis parantamaan harjoituksen jälkeistä ateriaa pienin askelin ja jätä turhat hifistelyt pois jos ne eivät tunnu luonnolliselta.


Enjoy!
Jaakko & Eetu

Wednesday, April 13, 2011

Askel kohti terveellisempää ravintoa

Kuvailtiin tossa muutama smoothievideo kevätpäivän kunniaksi ja tulemme julkaisemaan niitä seuraavien päivien aikana. Haluamme kuitenkin painottaa, että hyvää ruokavaliota ei tehdä superfoodien, yrttien tai muun hifistelyn määrällä ravinnossa. Jauhelihaa paistamalla vaan ei saa kauheen mielenkiintosta videota aikaiseksi. Suklaalla, vanijalla ja pakurikäävällä sen sijaan saa! Kaikkia näitä voi rauhassa lisäillä ruokavalioon ja pelkästään se jo muuttaa ruoavaliota parempaan suuntaan, kun väkisinkin jotain jää syömättä. Jos haluaa huomattavaa eroa tuntea hyvinvoinnissa tai nähdä kehossa positiivisia muutoksia, kannattaa kuitenkin panostaa siihen kokonaisuuteen! Se on kuitenkin loppujen lopuksi kaikkein oleellisinta. Superfoodit ja yrtit vain lisäävät seksiä hommaan.

Ruokavaliofilosofiaamme kuuluu vahvasti yksilöllisyyden kunnioittaminen, ruoasta tulee nauttia ja syömisen kuuluu olla päivän parhaita hetkiä johon kuuluu oleellisena osana sosiaalisuus ja nautinto. Ei siis samoja ruokia joka päivä tai tarkkaa proteiini-, rasva- ja hiilarigrammojen laskemista. Tärkeintä on, että syö oikeaa ruokaa. Murot eivät ole ruokaa, lauantai makkara ei ole ruokaa, kaikki valkaistu ja pitkälle raffinoitu ei ole ruokaa jne.. Sen sijaan käsittelemätön liha, kala, kasvikset, hedelmät, juurekset, pähkinät, siemenet, sienet jne. ovat ruokaa. Tuohon pakettiin kun vielä lisää hyviä rasvan lähteitä kuten voi ja oliiviöoljy alkaa perusasiat olemaan kunnossa. Parasta olisi jos kaikki ruoanlähteet saisi tuoreina kaupasta (tai omasta pihasta!!) ja mahdollinen kypsennys tapahtuisi vasta kotona. Vielä parempaa jos kaupassa valinnat kohdistuisivat luomuun. Aina on juttuja joita voi parantaa, mutta asioiden kannattaa antaa muuttua omalla painollaan, pakottamatta. Voit keskittyä aina tietyn askeleen ottamiseen kohti terveellisempää ruokavaliota. Pienet parannukset kerrallaan juurtuvat huomattavasti helpommin elämäntavoiksi.

Muutama aloitusvinkki reenaa kesäksi kuntoon projektiin:

-syö tasaisesti pitkin päivää ainakin kolme kertaa ja lisää välipaloja tarpeen mukaan esim. harjoituksen jälkeen

-aamiainen on päivän tärkein ateria, kokeile lähes päivällistyyppistä aamupalaa, jossa on runsaasti eläinkunnan tuotteita ja rasvoja esim. iso jauheliha-munakas, pähkinöitä ja vihanneksia, voit yllättyä kuika paljon parempi fiilis on koko päivän.

-muutenkin syö jokaisella aterialla jotain proteiinipitoista äläkä välitä sen mukana tulevasta rasvasta. Rasva ei lihota vaan lähes päinvastoin

-aloita päiväsi juomalla ainakin puoli litraa vettä ennen ateriaa ja huolehdi riittävästä veden saannista pitkin päivää. Limsat sekä energiajuomat toimivat enemmänkin diureettisina eli nestettä elimistöstä poistavina.

-jokainen treeni päättyy vasta kun treenin jälkeinen ateria on nautittu, tarkoitukseen voi käyttää ruokaa tai lisäravinteita (esim. heraproteiini)

-korvaa huonot karkkipatukka, munkki tai pullavälipalat huomattavasti helpommilla pähkinä-siemen-hedelmä-kaakao sekoituksilla. Mixata voit käytännössä mitä vain. Ne kulkevat helposti mukana missä tahansa ja ovat huomattavasti parempi välipala.

Jaakko & Eetu

Monday, April 11, 2011

Reenaa kesäksi kuntoon!

Heti alkuun täytyy pahoitella niitä harvoja lukijoita tästä pitkästä postaustauosta. Erinäisten syiden ja kiireiden takia kirjoittaminen molemmilla blogaajilla pysähtyi vähäksi aikaa. Nyt kuitenkin tämä blogi herää kokonaan uudelleen henkiin. Laukaisemme "Reenaa kesäksi kuntoon" -kampanjan, joka on suunnattu kaikille lukijoille ikään ja sukupuoleen katsomatta. Kampanja tulee sisältämään eri uintilajien tekniikkavideoita sekä kuntosaliharjoittelua sekä mahdollisia ravitsemusvinkkejä. Tavoitteemme on julkaista muutamia tekstejä sekä videoita viikoittain, joten stay tuned!

Kampanjan ensimmäisenä videona kaksikon terveiset lukijoille:



Jaakko & Eetu