Wednesday, June 1, 2011

Vitamiinilisistä

Lisäravinteet ovat urheilupiireissä äärimmäisen suosittuja. Viime aikoina kuitenkin jotkut tahot ovat kyseenalaistaneet niiden toimivuuden ja suosittaneet siirtymään laadukkaaseen ja oikeaan ruokaan. Meille kumpikaan lähestymistapa ei sulje toisiaan pois vaan urheilijan joka pyrkii huippu suoritukseen olisi syytä käyttää molemmat lähestymistavat varmistaakseen että kaikki sallitut keinot huippukunnon saavuttamiseksi olisi käytetty. Lokeroiva teorointi  ei kuulu meidän filosofiaamme vaan ainoastaan toimivien strategioiden löytäminen yksilölle. Meille on aivan sama kuinka joku harjoittelee, syö tai ajattelee jos tulos on haluttu. Jos kuitenkaan tulokset eivät näytä kehittyvän on valmistautumista joltain osin muutettava. Usein asiat ovat kiinni pääkopasta, mutta kaikkia valmistautumiseen kuuluvia seikkoja on hyvin vaikea erottaa toisistaan, yliharjoittelu esim. usein aiheuttaa outoa ravintokäyttäytymistä sekä masennusta jne..
Nyt kuitenkin lisäravinteista. Väittäisimme että 99% suomalaisista urheilijoista kaipaa lisäravintoa ainakin kestävyyspuolella. Hiilari propaganda on vaikuttanut niin vahvasti urheilijoiden ravitsemukseen että useiden jopa “huippujen” ravinto koostuu suurimmalta osin prosessoiduista viljatuotteista eli muroista, valkoisesta leivästä, pastasta ja riisistä tai vielä pahempaa urheilujuomista, energia geeleistä ym. hyvin ravinneköyhästä hötöstä. Toisessa ääripäässä ovat esteettiset lajit jossa energian saanti jää niin pieneksi että kaikkien ravinteiden saanti on mahdotonta ainakin jos ruokaa ei ole suunniteltu äärimmäisen ravinnetiheäksi. Mielestämme joidenkin ravinto-terapeuttien ohje siitä että ensin perusravinto kuntoon ennen kuin vitamiineja käyttöön on jokseenkin väärä, sillä silloin kun se perusruokavalio ei vielä ole kunnossa niitä vitamiinejahan juuri tarvitaan purkista. Kun sitten se ruokavalio on saatu kuntoon niin lisäravinne määriä voi vähentää.
Optimi tietenkin olisi että kaikki ravinteet tulisivat oikeasta ruoasta. Ruoka todennäköisesti sisältää tuhansia ellei satoja tuhansia tai jopa miljoonia kemikaaleja joita ei vielä ole löydetty. Jälleen kerran suosimalla luomua ja alkuperäisempiä kasveja voidan varmistaa näiden vielä löytämättömien ravinteiden saanti ennen kuin edes tiedämme niistä mitään! Nykypäivänä kuitenkin edes jo tunnettujen vitamiinien ja varsinkin mineraalien saanti optimaalisella tasolla on vaikeaa ilman suunnittelua ja tietoisuutta eri ruoka aineiden vitamiini ja mineraali pitoisuuksista. Lisäksi kuljetus, säilöntä, viljelytavat, kypsennys jne. vaikuttaa vielä arvaamattomalla tavalla ravinne pitoisuuksiin. Lisäksi suoliston kunto, ruoka yhdistelmät, viljatuotteet (fytaatti) ja harjoittelu vaikuttavat omalla tavallaan siihen paljonko ravinteita ruoasta saadaan. Superkunnon mielipide on että suositumäärät ravinteille ovat aivan liian alhaiset urheilijoille (ja normi ihmisille) ja pelkästään syömällä enemmän kaloreita ei ilman suunnittelua voida saada kaikkia ravinteita. Mm. näiden syistä suosimme itse luomua, lähiruokaa ja superfoodeja. Superfoodit toimivat erittäin hyvinä luonnon lisäravinteina lisäten aterioiden ravinne tiheyttä ja lähes kaikki hyötyvät niiden lisäämisestä ruokavalioon. 
Varsinaisissa lisäravinteissa kannattaa varmistua tuotteen laadusta, yleensä mitä enemmän se maksaa sen parempi se on. Lisäksi kannattaa opiskella ja tulla tietoiseksi mitä ravinteita mahdollisesti juuri sinä tarvitset pilleristä vai olisiko sitä mahdollista saada puhtaasta ruoasta. Tässäkin kokemuksen kautta oppii mikä toimii ja mikä ei. Jos rahaa löytyy niin mahdolliset ravinne kartoitukset verikokeista ovat mahdollisia. Lisäksi pienenä mainostuksena voisimme mainita tamperelaisen optimalperformance.fi jotka ainoana suomessa tekevät biosignature mittauksia joilla saa suhteellisen tarkkaa tietoa kehon toiminnasta ja jossa myös kehon toiminnan seuranta on kohtuullisen edullista. Voimme myös sanoa että lisäravinne tietämys yrityksessä on omaa luokkaansa suomessa. Meiltäkin voi tietenkin kysyä, mutta kumpikaan meistä ei luokittele itseään lisäravinne guruksi, ainakaan vielä...
Omia ehdotuksiamme kokeiluun urheilijoille vitamiini ja mineraali lisistä ovat:
D-vitamiini:  tätä pitäisi kaikkien suomalaisten käyttää
Omega 3 rasvat: myöskin kaikille
Magnesium: lähes kaikki hyötyvät
B-vitskut: todella monet kertovat saavansa B-vitamiineista hyötyä harjoitteluunsa
C-vitamiini: Ainakin se gramma päivässä, mahdollista saada myös luonnollisista lähteistä kuten camu camu, acerola, ruusunmarja jne..
Sinkki: Monet urheilijat kokevat auttavan immuniteettiin ja voimaharjoitteluun
Seleeni: tätä kuulemma vähän suomen maaperässä, ei kummallakaan kirjoittajalla kokemusta
Multivitamiini: jos et syö superfoodeja, suosi luomua ja ole tietoinen syömästäsi ruoasta tai treenaat äärimmäisen kovaa multivitamiini toimii vakuutuksena ravinteille.
E-vitamiini: Isot määrät laadukasta E-vitamiinia ennen voimaharjoittelua tuntuvat auttavan DOMS-oireiden kanssa, ole tarkka valmisteesta! Yleensä halvat valmisteet sisältävät vain alfa-tokoferolia vaikka elimistö kaipaa myös muita tokoferoleja ja tokotrienoleja. 
Jaakko ja Eetu

2 comments:

 1. Kaikki itsetutkiskelu ja itselleen oikean ravintotasapainon löytäminen vaatii suurta panostusta, johon liian harvat ovat valmiita ryhtymään.. lisäksi Foodien, yrttien ja ravinteiden opiskelu vaatii monien mielestä liikaa opiskelua.. itse olen opiekellut ja kokeillut niitä nyt kaksi vuotta omaksi huvikseni ja se on kannattanut.

  Lukemalla saa paljon tietoa ja kokeilemalla oppii toimiiko se itselleen.. RaakaSuklaa, johon olen koukussa (koska oma tekemä on maailman parasta), ei sovi kaikille, vaikka se onkin superterveellistä.

  Vaikka en enää treenaakaan, niin silti olen huippukunnossa. Vuosia sitten en olisi ikinä voinut kuvitella, että syömällä pääsee huippukuntoon.

  Kaikille voisi automaattisesti suositella Spiruliinaa ranvintolisänä, koska siitä saa lähes kaiken tarvittavan..

  ReplyDelete
 2. Niinpä, sen vuoksi suomest ei huippu-urheilijoita tulekkaan. Huipulle pääseminen ja varsinkin siellä pysyminen vaatii niin paljon muuta kuin vain reenaamista valmentajien ohjeiden mukaan. Mikään ei ole vaativampaa kuin itsetutkiskelu varsinkin mentaali puolella muttei niin palkitsevia hetkiä ei saa kyllä mistään muusta.

  Syömällä huippukuntoon! Ajattele jos siihen yhdistäs vielä treenin joka olisi laadultaan samanlaista normi reeniin verrattuna kuin sun raakasuklaa fazerin siniseen!!

  Jos ei spiruliinaa niin ainakin jotain viherjauhetta pitäisi jokaisen käyttää, jos ei sitten mehustele tai syö järkyttävää määrää vihreitä.

  Eetu

  ReplyDelete