Monday, February 14, 2011

Eetun superit

Internet alkaa pursuamaan erilaisia blogeja superfoodeista. Superfoodit tuntuvat toimivan “porttina” luonnollisempaan ja terveellisempään syömiseen, mikä on aivan loistava asia. Itsellänikin alkaa olemaan jonkin verran kokemusta superruoista ja ajattelin pistää nähtäville mun listan niistä kaikkein kovimmista suprfoodeista treenin kannalta. Jätän tästä nyt yrtit ihan selkeyden vuoksi pois, niistä voi tulla juttua sitten myöhemmin. Lista voi hieman yllättää mutta näistä ruoista olen saanut kaikkein eniten hyotyä palautumiseen, immuniteettiin tai treenitehoon. En lue superruoiksi pelkästään eksoottisia kasveja ecuadorista vaan kaikki ruoat joilla on joitain heti tunnettavia vaikutuksia fysiologiaani. 
Toisaalta haluan poissulkea listalta ruoat joita syön määrällisesti eniten koska näillä tietenkin on se suurin vaikutus elimistööni, esim. minulle voi (tai raakakerma..jos joku tietää mistä saa raakakermaa pirkanmaalta, kertokaa!) ja kananmunan keltuaiset ovat varmaan ne kovimmat ruoat treenin kannalta, sillä molemmat sisältävät niin A, D, K-vitamiineja, kolesterolia ja tyydyttynyttä rasvaa jotka kaikki ovat elintärkeitä ravinteita palutumisessa ja kehon kudosten rakentamisessa, sekä toimivat helppona energianlähteenä kavereille jotka tarvitsevat 5000-10000 kaloria päivässä. Sinänsä hauskaa että molemmat ovat ruoka aineita, joita urheilijoita (ja kaikkia) kehotetaan välttämään. Itsellänihän testosteroniarvot olivat siellä 80 vuotiaan tasolla vuosikausia ennen kuin rupesin viljattomalle dieetille ja aloin syömään bulkkienergiani tyydyttyneistä rasvoista (tämä siis todettavissa verikokeista, ei mutu tuntumalla, tosin eron kyllä huomaa ajatuksissa ja alapäässä..). Kuitenkaan voita ja munia syömällä ei huomaa välitöntä vaikutusta treenissä.

Viisi kovinta superfoodia treeniin:

1.Ternimaito

Aloitin ternimaidon käyton viime syyskuussa enkä ole sen jälkeen ollut sairaana tai sivussa minkään loukkaantumisen takia. Pitkään vaivannut (v. 2005) hyppääjän polvikin on ollut kivuton koko kauden, tiedä sitten johtuuko tästä. Juon lähes joka päivä, ja joka päivä keho himoitsee tätä lisää. Huomannut selvän parantumisen palautumisessa treenien välillä. Ainoa miinus on että laadukkaan ternimaidon saanti voi olla vaikeaa. Kapseli annostuksella tuskin on mitään vaikutusta.
Vinkki: Ternimaitoa olisi hyvä nauttia päivän ensimmäisellä aterialla. Ensimmäiset 20-30g nauttimastasi proteiinista menee immuniteettijärjestelmän tukemiseen ja ternimaidon proteiinit ovat siihen kuin luotuja.

2. Spirulina, chlorella ja blue green algae

Melkein kaikki hyötyisivät vihreiden kasvisten syömisen lisäämisestä. Helpoin tapa saada klorofylliä ja arvokkaita mineraaleja on lisätä ruokavalioon erilaisia leviä. Merilevät kuten dulse ja kelp toimivat myos hyvin, mutta näitä makean veden leviä on äärimmäisen helppo lisätä erilaisiin juomiin. Yleensä ihmiset huomaavat eron happokestäyydessä noin viikossa jos lisäävät esim. normi palkkariin spiruliinaa ja muutenkin painottavat vihreitä lehtivihanneksia ravinnossa esim. vihersmoothien muodossa. Annostuksissa kannattaa lähtee aika varovaisesti liikkeelle, mutta muutaman kuukauden käytön jälkeen näitäkin saattaa mennä pirtelöihin päivässä muutama ruokalusikallinen. Lisäinfo, kaikki tarpeellinen ja tarpeeton, on listattu superfoodit.com -sivustolla.

(Nään muuten kämppäni ikkunasta ne vuoristot joidenka välissä toi blue green algae kasvaa Klamath järvessä)

3. Kookosöljy (tai kookos)

Joskus aikoinaan tuli luettua MCT öljyjen (medium-chain triglycerides) hyödyistä kestävyysurheilussa. Niiden nauttiminen ennen suoritusta lisää rasvojen käyttoa urheilusuorituksessa ja näin ollen säästää hiilihydraattia. Minulle tämä tarkoittaa sitä että syömäni hiilihydraatit säästyvät siihen mihin ne on tarkoitettu, eli anaerobiseen harjoitteluun. En silloin tajunnut että MCT-öljy eristettiin kookosöljystä lisäravinteeksi. Monet urheilijat tankkailevat ennen treenejä kirkkaan sinisellä sokerilimpparilla ja jatkavat samaa koko treenin ajan pitääkseen verensokerin tasaisena. Jos tunnen tarvetta lisäenergiaan ennen reeniä syön pari ruokalusikallista kookosoljyä ja reenin aikana juon pelkkää vettä ja tämähän toimii loistavasti. Rasva palaa ja jaksaa painaa koko treenin loppuun asti. Kookoksessa on myös antimikrobisia ominaisuuksia.

4. Maca

Tästä on kirjoitettu paljon, eikä minulla ole antaa kauhean tieteellistä aineistoa siitä miten maca toimii. Maca toimii kuitenkin hyvin voimakkaana adaptogeeninä, joka valmistaa kehoa hankaliin olosuhteisiin. Ainakin minulla se toimii hyvin. Kun joskus pari vuotta sitten aloitin sen käytön pelästyin että onkohan tässä nyt jotain kiellettyjä aineita mukana kun rupesi treeni kulkeen liian hyvin. Olen monesti toistanut saman testin itselläni (teen samaa myos muiden yrttien kanssa), olen pari viikkoa ilman macaa ja pidän päiväkirjaa fiiliksistä ja sitten pari viikkoa treenan macan kanssa ja pistän fiiliksiä ylos. Poikkeuksetta palautuminen, unen laatu, yleinen mieliala ja treenihalu kasvaa macan käytön myötä. Kannattaa unohtaa pussin kyljessä olevat ohjeet ja ottaa reilusti, itse käytän välillä desin mittaa erittäin kovina treenikausina varsinkin jos tuntuu ettei kulje. Maku voi alkuun ihmisiä hirvittää, joten kannattaa varovaisesti lisätä macaa ruokiin ja smoothieihin.

5. Kaakao...

Tästä voi olla montaa mieltä, enkä todellakaan suosittele käyttämään piristeitä (kahvi, guarana, vihreä tee, kaakao, kola nut) joka päivä vaan parantamaan elämäntapoja niin  että niille ei ole käyttöä kuin nautintona. Joskus kuitenkin lievä piristyminen esim. 30 tunnin harjoitusviikolla ei ole pahaksi. Esim. palanen raakasuklaata (itselläni tämä tarkoittaa 400 grammaa) kahvin kanssa a) antaa nautintoa elämään b) toimii rituaalina ennen tärkeitä treenejä c) antaa pitkän piristävän vaikutuksen joka todella tuntuu.

Listaa voisi jatkaa pitkään, esim. erilaiset marjat kuten camu camu, acerola tai goji toimivat loistavana lisä antioksidantin lähteenä ja mahdollistavat terapeuttisten c-vitamiini annosten saannin luonnollisista lähteistä. Mutta noista viidestä kun poimii edes yhden ja kokeilee avoimin mielin voin taata että pientä kehitystä treeneissä tulee lähes välittömästi.


Eetu

No comments:

Post a Comment