Monday, April 25, 2011

Kuntouimarin harjoittelusta

Reenaa ittes kuntoon projektin perimmäinen tarkoitus olisi saada ihmiset innostumaan uinnista lajina ja aiheuttaa ensi kesänä kansainvaellus uimarannoille uimaan! Makaamassahan siellä jo käydään, mutta harvemmin näkee kenenkään uivan. Samalla yritämme antaa ainakin joitain ajatuksia uintitekniikan parantamiseksi sekä keinoja fyysisen kunnon parantamiseen. Fyysinen kunto taas suoraan parantaa mentaalista tilaa, ehkäisee masennusta ja nostaa itsetuntoa! Win win!

Nyt kun käymme läpi eri uintitekniikoita haluamme sanoa muutaman sanan uintiharjoittelusta, harrastelijauimarin näkökulmasta. Kaikkein tärkeintä uintiharjoittelussa olisi miellyttävän ja helpon uintitekniikan löytäminen, kaikki muu on ainakin aluksi toissijaista. Kunto paranee tekniikkaharjoittelun myötä, toisensuuntainen yhtälö ei ole mahdollinen vaikka sitä esim. lasten valmennuksessa usein yritetäänkin. Kun hengitys ja liikeradat on saatu luonnollisiksi, uinti muuttuu niin paljon helpommaksi, että edes yli puolen tunnin mittaiset yhtäjaksoiset uinnit eivät tunnu missään, varsinkin kun sitä pohjaa on jo luotu tekniikkaharjoittelulla. 

Tekniikkaharjoittelu tarkoittaa käytännössä sitä, että kaikki tekeminen perustuu sen uinnin oppimiseen. Jos hengitys on suuri ongelma, harjoittele hengitystä jalat pohjassa ja ui kaikki uintisi hengittämättä. Tämä voi tarkoittaa vain 12 metriä mutta sen jälkeen voi kääntyä vaikka selälleen ja jatkaa potkujen harjoittelulla. Tai jos tilaa on niin voi vain pysähtyä, hengittää ja aloittaa uudelleen. Kun tunnet hengityksen ehkä onnistuvan tee tietoinen päätös että se on ainoa asia mihin tulet keskittymään seuraavat 20 metriä ja tiedosta myös että jos vaikka hörppäät vettä keuhkoihisi on sinulla mahdollisuus pysähtyä. Yksi treeni voi näyttää vaikka tältä

10x15m vu hengittämättä+10m su potkuja , tauko hengitysharjoituksia jalat pohjassa
10x25 vu täydellisellä hengityksellä, jos ei onnistu pysähdy ja aloita uudelleen
10x25 vu potkuja kyljellään, hengitys sivulta kuin vapaauinnissa
10x10m vu potkuja mahallaan+15m vu kädet mukaan, mutta muista potkut
10x25 käy läpi ne tekniikkaharjoitukset mistä pidit eniten ja ui ainakin viimeinen 25 m parasta vapaauintia ikinä!!

Yhteismäärää on turha laskea ja tuohon, kun pikku hiljaa lisäilee muita lajeja joukkoon, tulee harjoituksesta todella monipuolinen ja haastava. Kun uinti rupeaa sujumaan voi määrät kerrata vaikka kahdella eli uida 25m pätkien sijasta 50m pätkiä ja kun 100m alkaa sujumaan hyvin voi välillä kokeilla vaikkapa 400m matkauintia, jossa sitäkään kaikkea ei tarvitse tehdä samalla lajilla vaan voi sekoitella lajeja keskenään ja vaikka potkiakin.


Jaakko ja Eetu

No comments:

Post a Comment