Sunday, April 24, 2011

Vaparin hengitys

Koko vapaauinnin voi oikeastaan jakaa kolmeen tärkeään asiaan:


-Vartalon asento
-Potkut
-HENGITYS


Usein juuri tämä ihmisille kohtuullisen tärkeä toiminto on uinnin aikana hyvin vaikeaa. Yleensä jopa uintitekniikoiden oppiminen on mahdotonta koska hengitysliike ja toiminto rikkoo kaikkia muita liikkeitä liikaa. Joskus hengitykseen vedessä voi liittyä pelkotiloja ja alitajuntaista aistimusta vaarasta. Tärkeitä asioita on muistaa hengittää ulos (puhaltaa kuplia veteen) ennen pään liikettä sisään hengitykseen. Hengitysliike pyritään pitämään mahdollisimman pienenä, ja vartalon liikettä (rotaatio) mukailevana. 
Ensimmäisenä Jaakko yrittää liioitella pään liikettä hengityksessä


Seuraavassa Jaakko näyttää mallia oikeasta hengitystekniikasta. Pään liike on todella pieni ja huomaamaton vartalon liikkeen kanssa elävä.  Huomioikaa myös hapenotto molemmilta puolilta jonka kuuluisi olla niin harraste kuin kilpauimarien tavoitteena, sillä yksipuolinen hengitys altistaa lihasepätasapainolle, huonolle uintimekaniikalle ja sitä kautta vammoihin.


Jälleen kerran oiva tekniikka harjoite olisi uida liioitellun huonolla hengityksellä pätkä jonka jälkeen yrittää muuttaa hengitystä taloudellisempaan suuntaan.
Tässä superkunnon ensimmäiset ohjeet uintiin. Vapaauinnin oppiminen luo pohjaa muiden uintiljajien nopeammalle omaksumiselle. Toivottavasti videoista oli jollekkin apua, ja vastaamme mielellämme kaikkiin kysymyksiin joko blogipalauteen, sähköpostin tai facebookin välityksellä.
Ensi viikolla aloitamme selkäuinnin käsittelyn.
Jaakko ja Eetu

No comments:

Post a Comment