Monday, April 18, 2011

Näkemystä

Omien näkemysten muuttaminen voi olla vaikein asia maailmassa. Me kasvamme ja opimme koko ajan. Jossain vaiheessa omaa maailmankuvaa luodessa tietyt asiat iskostuvat päähämme ja uskomme niiden olevan juuri niin, ilman poikkeuksia. Vaikka puhummekin usein urheilusta ja ravinnosta, voidaan sama asia todeta myös muilla elämän aloilla. Mielipiteemme politiikasta, uskonnosta ym. saattaavat olla hyvinkin jyrkkiä. Varsinkin suomalaisessa mielessä jokaisella tuntuu olevan vastaukset kaikkiin kysymyksiin. Omaa kantaa puolustetaan loppuun asti. Ei tulisi mieleenkään että joku muu voisi olla oikeassa. On tietenkin hyvä jos omistaa omia mielipiteitä, mutta varsinkin meidän erikoiskiinnostuksessa on oltava valmis muuttamaan katsontakantaa jatkuvasti. 

Omaa tietoutta kehitäessä on huomannut kuinka valtava määrä eriävää mielipidettä urheilusharjoittelusta tai ravitsemuksesta on olemassa. Onko suurin osa väärässä vai kaikki oikeassa? Nykyään informaatiota on tarjolla liiaksi asti. Meistä jokaisen tulisi kerätä informaatioähkystä asiat, jotka kuulostavat itsestä järkeviltä ja joihin on olemassa edes jotain todistusaineistoa. Tietoa tulisi kokeilla käytännössä niin itseensä kuin mahdollisuuksien mukaan muihin ja nähdä toimiiko se. Varmimman mielipiteen asiaan saa kun sitä on päässyt henkilökohtaisesti kokeilemaan. Kuitenkin on oltava valmis myöntämään riittävän ajoissa jos homma ei toimi, vaikka teoria kuulostaa hyvältä. Usein ihmiset takertuvat yksinkertaisilta kuulostaviin iskulauseisiin kuten “Määrä on kaikki kaikessa”, “Laatu korvaa määrän”, “tarvitaan 10 000 tuntia harjoittelua huipulle nousuun, “kypsennetty ruoka on myrkkyä” jne. Kukaan ei oikeasti tiedä esim. näistä asioista absoluuttisesti mitään. Tällaisten iskulauseiden taakse on turha piiloutua. He voivat kertoa omista hyvistä kokemuksista, muiden kokemuksista, tieteestä, mutta sitä, että se toimisi juuri sinun kohdalla he eivät voi taata. 

Meidän filosofiamme on aina katsoa ihmistä yksilönä ja löytää kullekkin persoonalle parhaat strategiat niin urheiluun kun ravintoon, kokeilun kautta. Yhdelle yksilölle hyvin toiminutta toimintatapaa ei voida välttämättä soveltaa kymmenelle muulle. Tavoitteemme on auttaa jokaista yksilönä. Maksimaalista suorituskykyä etsittäessä on rakennettava jokaiselle yksilölle oma polku kuljettavaksi. Emme pysty erottamaan ihmistä palasiin vaan asioita tulee aina katsoa suuremmassa mittakaavassa. Et halua luopua leivästä vaikka vatsasi sitä tarvisi, no etsitään paras leipä sinulle ja paras mahdollinen strategia leivän nauttimisen ympärille estämään vatsavaivat. Olet selkeästi kestävyystyyppinen urheilija, mutta haluat pärjätä voimannostossa, luodaan sinulle paras mahdollinen tapa ilmentää genetiikkaasi räjähtävässä voimasuorituksessa. Haluat vähentää stressiäsi mutta tehdä töitä 17 tuntia päivässä, on paljon asioita joilla voit vähentää stressiä mahdollisimman paljon. Aina kun on halu johonkin löytyy myös keino. Täytyy vain olla valmis kokeilemaan kaikkea ja hyväksymään se tosiasia että aina löytyy parantamisen varaa. 

Moni sanoo, että muuttuminen on hyvästä. Tämän lauseen realisoituessa omalle kohdalle, useille ihmiselle iskee paniikki. Muuttumiseen tai uuden kokeiluun ei ole valmiuksia tai halua. Vanhassa pitäytymisen tueksi otetaan lausahduksia; ”hyvinhän olen tähänkin asti pärjännyt” tai ”uusi on kuitenkin huonompi kuin nykyinen”. Hyvä on parhaan pahin vihollinen. Varsinkin urheilussa, ja mielellään elämän kaikilla osa-alueilla pitäsi suunnata kohti huippua tai optimaalisinta suoritustapaa. Omien kokemustemme perusteella olemme löytäneet itsellemme suhteellisen toimivan tavan ainakin ravinnossa ja kilpaurheilussa, silti voimme näissäkin päivittäin kehittyä. Muilta elämän osa-alueilta varmasti löytyy huikeasti vielä parannettavaa.

Ensin täytyy kartoittaa yksilön elämäntavat sekä tavoitteet, jonka jälkeen voimme räätälöidä jokaiselle optimaalisen rungon näiden tavoitteiden saavuttamiseksi. Näiden asioiden saavuttaminen vaatii paljon yhteistyötä ja yksilön avoimuutta.

Jaakko ja Eetu

No comments:

Post a Comment