Friday, April 15, 2011

Astmaa vastaan

Usein astmaa sairastavat urheilijat kärsivät siitä huomattavasti. Varsinkin omassa lajissamme, uinnissa, kylmä vesi, kloori sekä runsas rasitus johtavat siihen, että uimareiden keskuudessa astma on ennemminki sääntö kuin poikkeus. Astma on siis keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairaus. Se aiheuttaa keuhkoputkien ahtautumista, joka vaikeuttaa sisään- ja uloshengitystä. Astman aiheuttajiin kuuluvat muun muassa pöly, siitepöly, kylmä ilma sekä fyysinen rasitus. Astman oireita ovat yskä, hengenahdistus sekä hengityksen vinkuminen.

Astmaa hoidetaan yleensä urheilupiireissä erilaisilla inhalaattoreilla. Inhalaation avulla lääkettä hengitetään suoraan keuhkoputkien limakalvolle vähentämään tulehdusta. Tätä on pidetty yleisesti parhaana tapana hoitaa astmaa. Molemmat blogin kirjoittajat kuitenkin heivasit inhalaattorinsa roskiin ruokavalion muuttuessa. Syytä tähän haettiin laadukkaammasta ruokavaliosta sekä ylimääräisten myrkkyjen karsimisesta. Emme kumpikaan ole kärsineet astmasta ollenkaan viimeiseen vuoteen. Eipä olisi voinut uskoa, että jätkät, jotka pari vuotta sitten haukkoivat henkeään otettuaan kolme askelta talvipakkasilla, voivat nykyään tehdä mitä haluavat ulkona. Lenkki talvipakkasessa ei olekaan enää utopiaa.

Marylandin yliopisto teki viime vuoden lopussa tutkimuksen jossa todettiin kitkerien aineiden helpottavan astmaa huomattavasti paremmin kuin nykyiset astmalääkkeet. Tutkimusta tehtiin useilla eri aineilla ja tutkimustulokset hämmästyttivät tutkijoita. Alkuun tutkimustulos voi kuulostaa epäuskottavalta. Palataampa hieman ihmisen fysiologiaan. Ihmisen kielessä sijaitsevat makunystyrät aiheuttavat makukokemuksen ja lähettävät signaaleja aivoihin. Kitkeriä makuja havaitsevia nystyröitä on nyt löydetty keuhkoputkien limakalvoilta. Toisin kuin kielessä sijaitsevat nystyrät, nämä eivät lähetä aivoihin signaaleja, mutta reagoivat kitkeriin aineisiin rentouttaen keuhkoputkia. Kitkerien aineiden inhalointi tutkimuksessa rentoutti keuhkoputkia jopa kolme kertaa tehokkaammin kuin nykyiset astmalääkkeet. Aiemmin samankaltaisia tutkimuksia on tehty kahville, jonka on todettu rentouttavan keuhkojen limakalvoja. Uskottiin, että vaikuttavana aineena toimi kahvin kofeiini, todellisuudessa vaikutukset johtuivat kitkeryydestä.

Marylandin tutkijat olivat tutkimuksen jälkeen kuitenkin edelleen sitä mieltä, että kitkerien aineiden syöminen yksinään ei riitä oireiden poistamiseen. He uskoivat, että tämä antoi loistavat mahdollisuudet uusien, tehokkaampien ja halvempien astmalääkkeiden valmistamiseen. Itse en kuitenkaan täysin allekirjoita tätä faktaa. Omiin ja muiden kokemuksiin perustuen uskon, että kitkerien aineiden syömisellä voidaan parantaa tai ainakin helpottaa useita astman oireita. Toki omalla ja muiden kohdalla uskon myös viljatuotteiden sekä pastoroitujen maitotuotteiden poistamisen ravinnosta parantaneen astmaa huomattavasti. Raakamaidon on sen sijaan esitetty helpottavan astman oireita. 2007 vuonna tehty tutkimus, joka käsitti lähes 15 000 5-13 -vuotiasta eurooppalaista lasta, osoitti, että lapsuudessa juotu raakamaito saattaa ehkäistä astmaa ja allergioita. Yllättäen laktoosi-intoleranssista kärsivät ihmiset pystyvät syömään raakamaidosta valmistettuja tuotteita. Usein laktoosi-intoleranssista kärsivä henkilö on myös yliherkkä gluteiinille (viljan proteiinille) ja päinvastoin.

Kehottaisinkin nyt jokaista astmaatikkoa tutkimaan omaa ruokavaliotaan ja olemaan avoimin mielin pieniin muutoksiin ruokavaliossaan. Täydellinen ruokavalion muutos voi olla todella hankalaa monelle, mutta suosittelisin jokaista kokeilemaan jotain uutta ruokavaliossaan. Vain kokeilemalla uutta voi löytää sen itselleen varmasti parhaan ruokavalion. Kitkeriä ruokia ovat muun muassa edellä mainittu kahvi, raaka kaakao, sitrushedelmät, voikukka ja sen sukulaiset sekä mate- tee. Yleisesti ottaen useat alkuperäiset ja villit kasvit ovat kitkeriä sekä usein myös hyvin ravinnerikkaita. Näissäkin ruoissa suosittelen panostamaan hyvään laatuun. Taattua parantumista en voi taata, mutta todella monet ovat päässeet astmastaan lähes kokonaan pienillä ruokavalion muutoksilla.

Tiivistäen:

1. Lisää ruokavalioosi kitkeriä ruokia mahdollisuuksien mukaan.
2. Pidä taukoa viljatuotteiden syömisestä. Jos syöt jotain viljatuotteita, panosta laatuun.
3. Kokeile pastoroitujen maitotuotteiden tilalla raakamaidosta valmistettuja tuotteita.

5 comments:

  1. Jätkillä on kyllä todella kova blogi! Onnittelut!

    ReplyDelete
  2. Hauskaa luettavaa. Aattelin heittää oman mielipiteeni kehiin ihan yleisesti näistä ruokavaliojutuista.

    Superfoodit, ei-hiilareita-dieetit yms on tällä hetkellä ihan selvästi nouseva, tai jopa jo paikkansa ottanut muoti-ilmiö. Sana on levinnyt nopeasti että elämänlaatu paranee kertaheitolla kaikilla elämän osa-alueilla, kun uusit ruokavalion.

    Ite suhtaudun tähän aikamoisena placebona. Ihmisille levitetään sanaa avartuneesta mielestä ja paremmasta elämästä. Seurauksena moni innostuu. Monesti oon sanonu että ihminen on aikamoinen lammas ja menee useasti lauman mukana ajattelematta sen suuremmin. En kuitenkaan tyrmää ajatusta, koska miulle on iha sama mistä se onni ja hyvä olo tulee, oli se sitten placeboa tai ei.

    Itekin oon korjannut ruokavaliotani vähäsen. Syön nykyisin vähän enemmän kasviksia, hedelmiä jne. Mutta en oo ainakaan lähitulevaisuudessa luopumassa grillisafkoista yms koska en olis onnellinen siinä vaiheessa enää.

    Joku voi heittää argumentiksi tähän, että tutkimukset on osoittaneet et gojimarjat parantaa HIV, Syövän, tekee siusta ME miehen jne jne. Tutkimusten kanssa pitää ottaa se huomioon että aika useasti tutkimusasetelmat voidaan järjestää siten, että ne tukee omaa hypoteesia. Toki objektiivisia tutkimuksiakin on...kai?

    Asia mitä tutkimuksissa ei voida mitata on miun filosofiaan kuuluva subjektiivisen näkemyksen tärkeys. Esim. henkilö X kokee rakkauden eri tavalla, kuin henkilö Y ja Z.

    Luonnontieteilijästä oon hyvin kaukana, mutta aivojen tutkimus on sellainen mihin uskon jossain määrin. Sitä voidaankin hyödyntää tällaisessa ruokavalion tutkimuksessa. Esim henkilö syö kahta erilaista ruokavaliota (terveellinen ja ei-terveellinen) ja sitten mitataan aivojen toimintaa isotooppien ja kuvantamismenetelmien avulla. Tutkitaan vaikka dopamiinin eritystä. Jos ei-terveellinen aiheuttaa selvästi suuremman dopamiinin erityksen on aika selvää, että ei se terveellinenkään ruokavalio ole henkilön mielenterveydelle ja fysiologialle mikään paras vaihtoehto. Kaikki säätely lähtee kuitenkin tuolta keskustietokoneestamme ja se ratkasee mitä siellä tapahtuu jonkin seuruaksena.

    Pointtina oli se, että jokaisen oma onni löytyy eri asioista

    ReplyDelete
  3. Voihan vitalis, kirjotin järkyttävän pitkän vastauksen äijälle mutta se hävisi johonkin, eka kerta applella.

    No,

    ensinnäkin kiva Ville että viittit kommentoida. Tätä juuri haluamme.

    Mun täytyy noista superfood jutuista sanoa, että eihän niillä nyt kai mitään maata mullistavaa vaikutusta ole, tutkimus on vähäistä ja huonoa ainakin meille yliopistokavereille. Itse katson ainakin että ne lähinnä tuovat lisää vaihtelevuutta ruokavalioon, kompaktin paketin vitamiineja/mineraaleja yms. ja kaikkein tärkeimpänä ne maistuvat hyvälle (esim. raakasuklaa). Kuitenkin ne tuntuvat tuovan ihmisiä terveellisen ruokavalion piiriin, ja ainakin superfoodeja syomällä jää ehkä jotain huonompaa syomättä. Täysi muoti-ilmiohän se on mutta kerrankin hyvä sellainen.

    Tosta VHH:sta sen verran joka tuntuu olevan se kaikkein eniten onnea tällä hetkellä tuova juttu ravinto maailmassa, kun kerrankin ihmiset saavat syodä sitä mitä haluavat (lue, keho haluaa..), laihtua ja tervehtyä samalla. VHH tuo ihmisille tunnetta siitä että he voivat oikeasti hallita omaa terveyttään. Jonkinlainen oikeasti objektiivinen tutkimus tulisi VHH:sta tehdä ihan suomeksi, niin paljon kysymyksiä on ilmassa. Mutta ei niin että VHH porukka syo makkaraa ja margariinia kun niissä on vähän hiilaria vaan oikeasti järkevästi koostettu runsasrasvainen ruokavalio vs. lautasmalli. Ainakin mikroravinteissa VHH pieksisi lautasmallin 10-0.
    Sama homma urheilussa, itselleni sopii ainakin reeni kausina parhaiten dieetti jossa suurin osa energiasta (70%) tulee rasvasta ja tyydyttyneestä sellaisesta. Tieteen mukaan mun ei pitäisi jaksaa mitään mutta reeni kulkee ja palautuminen ainakin muihin täällä verrattuna on parempaa. No onko pitkäaikaisesta adaptoitumisesta rasvadieettiin ja sen vaikutuksesta urheiluun tehty tutkimuksia, ei ole. Tämä syomistapa sopii sitten vain minulle, en suosittele sitä kenellekkään paitsi jos itse loytää sen sopivaksi kokeilujen kautta. On kuviteltu että on loydetty se optimi ja tyydytty todistamaan vallitseva teoria oikeaksi yhä uudelleen ja uudellen toinen toistaan huonommilla tutkimusasetelmilla ja lopulta pelkkä tutkijoiden asenne riittää antamaan vanhaa teoriaa tukevat todisteet.

    Aivojen toimintakin perustuu ainakin osin siihen mitä syo. Spesifisempiäkin muutoksia aivo kemiassa voidaan saada esim. kaakaolla, passionkukalla jne.

    Mitä Ville muuten pidät grilliruokana? Ymmärrän pointin mutta kommentissa näkyy just vanha ajatus siitä että terveellinen ruokavalio olisi jotenkin vähemmän nautittava. Just kävin ostamassa pari kiloo makkaraa, mutta ostin parhainta ja laadukkainta mitä portlandista saa. Maksoi enemmän mutta myos maku on out of this world. Juuri nämä erilaiset mieltymykset eri ruokiin pitää ottaa huomioon kun tyostää omaa ruokavaliotaan, se ei ole hyvä malli että pakottaa itsensä luopumaan jostain. Vanhan tavan tilalle vain pitää loytää parempi ja laadukkaampi vaihtoehto pikkuhiljaa. Yksinkertaisimmillaan:
    fazerin sininen-->tumma suklaa--->raakasuklaa ranskanleipä--->täysjyväleipä---> 100% ruisleipä

    Mulla ja Jaakolla homma on varmaan lähteny täysin käsistä, mutta itselle tämä ruokahäroily on harrastus, haluan kokeilla ne parhaat superfoodit, tai ostaa parasta lihaa ja oikeasti katsoa mitä tapahtuu kun hommat vie todella pitkälle ja ainakin tähän asti tulokset ovat olleet sellaisia ettei niistä edes viitsi puhua. Mielestäni siihen asti homma säilyy jotenkuten lapasessa kun pystyy välillä käymään ravintolassa syomässä (vaikka Mäkissä) ja ei tule tarvetta kieltäytyä vieraissa kakunpalasesta (tietenkin jos käy vieraissa joka viikko asia on eri).

    Seuraa Blogia, tiedän ettäkäyn päivittän katsomassa jos äijä blogiin ois ilmestyny jotain, suomen paras uintiblogi!

    Eetu

    ReplyDelete
  4. Grilliruoalla tarkotin yleisesti kärjistettynä kaikkea mäkkikamaa,kebuu yms. Kaikkee tosi rasvasta kamaa. Heitin sen vaa vertailuna terveellistä ruokavaliota vastaan, et sais kunnon kontrastin.

    Oon ihan samoilla linjoilla tuosta että kyllä terveellinen ruokavaliokin voi olla todella nautittavaa, ja parempaa kuin "roska". Tuoreet puusta suoraan poimitut hedelmät on meikälle aikamoista ekstaasia. :) mut Fazerin sinisestä en luovu kyl ikinä...

    Linja että hiljalleen muuttaa juttuja on hieno. Älytöntä on lähtee muuttaa radikaalisti hetkessä kaikki vanhat jutut pois. Kiristelen aika useesti just tuota linjaa ihan sikana, ettei voi muka käydä syömässä mäkissä joskus tai ottaa sitä satunnaista kakkupalaa. Okei.. ymmärrän jos ei vaan tykkää yhtään, mutta kun monella se ei oo siitä kiinni. Tekee vaan turhaa hallaa omalle itelleen kun kiduttaa tolla tapaa.

    Miusta teillä tää touhu vaikuttaa vielä ihan terveeltä järkiperäseltä kokeilulta. Jatkakaa vaan samaan malliin. Hauska nähdä mitä se tuo tullessaan.

    Lisäilen teidän blogin linkin oman blogin laitalinkkeihin. Toivottavasti se ohjee lisää jengiä tähän blogiin.

    ReplyDelete
  5. Eka täytyy kiittää kommenteista, mahtavaa saada rakentavaa palautetta. Ravintoasioista, kuten missään muussakaan, ei saa olla tietenkään liian ehdoton. Jos joskus tekee mieli käydä porukan mukana kebua syömässä niin ei siitä kannata turhaa stressiä ottaa. Kuten jo aiemmin on mainittu, syöminen on myös sosiaalinen tapahtuma perheen / ystävien kanssa. Tuskin myöskään kannattaa juhlissa kieltäytyä kaikesta tarjottavasta, jos se nyt ei oo "se oma juttu". Kohtuus kaikessa. Sosiaaliset suhteet ja oma henkinen hyvinvointi on kuitenkin ihan yhtä tärkeetä kuin hyvä ravinto. Jos syöt parasta ja terveellisintä ravintoo ja kuitenkin vituttaa 24/7 niin yhteisvaikutus varmaankin aikalailla nolla.

    Mitä tosi moni, mä mukaan lukien, pyrkii noudattamaan on 80-20 periaatetta. Jos 80% syö hyvin niin ei siitä pienestä osuudesta kannata murehtia. Usein ajan myötä se "huono" osuus voi vielä kutistua ihan itsestään kun korvaa ruokaa paremmalla. Lähes kaikkia ruokavalion / elämän osa-alueita kuitenkin pystyy jotenkin parantaan.

    Vielä palatakseni tohon Fazerin siniseen... Tässäkin pätee toi asian korvaaminen paremmalla. En ite ois vuosi pari sitten uskonut et sanoisin näin: Nykyään mun ei edes tee mieli syödä normi Fazerin sinistä, vaikka oon aiemmin pitänyt sitä parhaana suklaana maailmassa. Itse tehty raakasuklaa on vaan niin paljon parempaa. Toki myönnän, että on sitä sinistäkin tullut sillon tällön maistettua. Oman kokemukseni perusteella suosittelen kyllä kokeileen raakasuklaata. Siihen vedät hyvää hunajaa päälle, niin jälkkäri ei siitä parane! Vielä lisäät siihen sen, et valmistat ite sen, saati hyvällä kaveriporukalla ja nautitte siitä loppuillan! Tossakin voit aloittaa ihan yksinkertaisella raakakaakao-setil, mutta siitäkin voit vielä lähtee reseptiäs kehittään.

    ReplyDelete